Fototips

De gulden snede
Je onderwerp staat mooi in het midden en de horizon precies op de helft, maar je foto pakt toch saai uit. Komt het je bekend voor? Ga dan eens uit van ‘de gulden snede’, net zoals oude schildermeesters. Zij deelden een schilderij zo in dat 1/3 opging aan land en 2/3 aan lucht, of andersom. Hetzelfde kun je doen met je onderwerp. Zet het eens op 1/3 van de zijkant en niet in het midden. Je zult zien dat je foto dan veel spannender wordt. Vooral bij landschapsfoto’s doet ‘de gulden snede’ wonderen.

Flits alleen als het niet anders kan
Eigenlijk kun je het beste zo min mogelijk gebruik maken van de ingebouwde flitser. Die geeft namelijk hard licht en daar worden je foto’s meestal niet mooier van. Zijn je foto’s bewogen als je geen flits gebruikt, plaats je camera dan op een statief of een harde ondergrond. Zo kun je hem goed stilhouden en maximaal van het natuurlijke licht gebruik maken. Tegen een muur of deurpost leunen en even de adem inhouden terwijl je afdrukt, kan ook.

Panoramafoto’s
Probeer eens een panoramafoto te maken! Heb je geen panoramafunctie op je camera, kies dan een vaste positie om je beelden te schieten. Gebruik liefst een statief. (Zonder kan het wel, maar de kans dat je door ongewilde bewegingen achteraf relatief grote delen van je foto moet afknippen is dan erg groot.) Plaats je statief zo horizontaal mogelijk. Maak nu een aantal foto’s naast elkaar en zorg voor een beetje overlap. Is het bewolkt? Schiet de beelden dan binnen enkele seconden, om te voorkomen dat de lichtval te veel verschilt.

Met een fotobewerkingsprogramma kun je op de computer van verschillende foto’s één panoramafoto maken.

Kies een opvallend perspectief
Spannende foto’s krijg je ook als je van standpunt wisselt.


Kikvorsperspectief
Wil je een kind juist iets heldhaftigs geven? Maak je foto dan eens liggend op de grond met de lens omhoog gericht. Bij de eerste stapjes van een baby kan het een leuk effect geven. Maar let op: vrouwen maak je er meestal niet blij mee! Het kikvorsperspectief kan ook een sportieve auto nog indrukwekkender maken. Goed om te weten, bijvoorbeeld als je nog een foto nodig hebt om je auto op internet te verkopen.

Lente en herfstzonnetje
In het voor- of naseizoen op vakantie gaan is niet alleen minder druk en goedkoper, je schiet vaak ook mooiere foto’s. De zon staat dan namelijk een groot deel van de dag laag. Dat levert prachtige beelden op met veel contrast en diepte.

Met dank aan de schemering
Een van de mooiste momenten om te fotograferen is tijdens de schemering. Zeker het moment waarop de verlichting op straat en in gebouwen net gaat branden. Zet je camera wel op een statief of een andere stabiele ondergrond (om bewogen foto’s te voorkomen). Stel hem in op ‘nachtopnamen’. De scherpste beelden krijg je als je werkt met een afstandbediening. Gebruik in ieder geval geen flits, dan gaan de mooie kleuren van al het straatlicht namelijk verloren.

Less is more
Ook in de fotografie geldt: less is more. Zorg dus voor zo min mogelijk rommel op de achtergrond en durf flink in te zoomen. Zo ver zelfs dat bijvoorbeeld slechts een oog van een gezicht op de foto past. Probeer het maar eens uit, het levert vaak spannende foto’s op.

Alleen een silhouet
Sluit alle afleidende details uit. Alleen iemands contouren vertellen vaak al genoeg. Een silhouetfoto maak je door tegen de zon (of een andere felle lichtbon) in te fotograferen. Je onderwerp wordt dan bijna zwart.

Macro
Het is prachtig als je vergezichten en portretten in je fotoboek kunt afwisselen met details van voorwerpen, van heel dichtbij gefotografeerd. Een bloem of een vlinder bijvoorbeeld. Hiervoor kun je de camera op de macrostand zetten (die wordt vaak aangegeven met een bloemetje). Kruip nu vlakbij je onderwerp, stel scherp door de ontspanknop half in te drukken en maak je foto. Weigert je camera, dan zit je waarschijnlijk te dichtbij. Neem in zo’n geval iets meer afstand en zoom wat meer in. In de handleiding van je toestel kun je vinden van hoe dichtbij je opnamen kunt maken.
.

Speel met de scherptediepte
Soms zie je een foto waarbij het onderwerp er haarscherp op staat maar de achtergrond (bewust) vaag is. Daardoor gaat alle aandacht vanzelf naar het onderwerp toe. Zulke foto’s maak je door te spelen met de scherptediepte. Stel hiervoor je camera in op ‘A’ of ‘Av’ (van ‘Aperture’), dan kun je zelf een diafragma (grootte van de lensopening) kiezen. De belichtingstijd past je camera in deze stand vanzelf op de gekozen waarde aan.
Het grootste contrast op je foto heb je als je kiest voor de laagste waarde en je onderwerp dichtbij haalt (door te zoomen of er gewoon dichtbij te gaan staan). Stel maar eens scherp en kijk wat er gebeurt. Als je even oefent heb je zo door hoe je fraaie foto’s maakt met een onscherpe achtergrond.

Zorg voor diepte
Prachtige vergezichten kunnen er op een foto ineens saai en plat uitzien. Dit voorkom je door op je foto te zorgen voor een duidelijke voor- en achtergrond. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je op de voorgrond nog net een tak van een boom ziet of wat bermbegroeiing. Of, als je op een berg staat, een randje van de bodem waarop je staat. Door een beetje door je knieën te gaan kun je de grond vlak onder je foto door laten lopen.

Let op lijnen
Zoek bij het maken van buitenfoto’s naar lijnen in het landschap, bijvoorbeeld wegen, slootjes, bergruggen, langgerekte schaduwen, een hek of de horizon. Door deze landschapslijnen slim te gebruiken kun je zorgen voor meer diepte in je foto. Bovendien kun je met deze lijnen de aandacht vanzelf naar een onderwerp leiden. Voor een maximaal effect helpt het als je even door de knieën gaat voor je fotografeert. Je zult zien dat de ‘V-vorm’ dan groter wordt van een weg die geleidelijk verdwijnt aan de horizon.

Mooi tegen de zon in
Een bekende basisregel bij het maken van een foto is dat je de zon in de rug moet hebben. Toch zijn sommige foto’s juist mooier als ze tegen de zon in zijn gemaakt. Belangrijk is wel dat de zon niet recht in de lens schijnt. Probeer het maar eens en houdt het resultaat op je LCD-scherm in de gaten. Een stapje naar links of rechts kan veel verschil maken. Houd de camera net in de schaduw of maak zelf schaduw door met je hand de zon af te dekken. Soms kun je de zon ook net achter een object in de verte laten verdwijnen.

Beweeg mee met de beweging
Krijg je een snel bewegend voorwerp maar niet scherp in beeld? Beweeg dan eens mee met je camera. Het geeft een spectaculair effect. Het gemakkelijkste is het om je camera zo in te stellen dat hij meerdere foto’s achter elkaar maakt. Grote kans dat er een goede opname tussen zit. Is het niet gelukt, gewoon nog een keer proberen. Met een digitale camera kun je mislukte opnames toch weer wissen.

Mooiere foto’s in huis
Bij binnenfotografie zijn een aantal zaken goed om in de gaten te houden. Flits bijvoorbeeld liever niet. Flitslicht verknalt vaak de sfeer op je foto. Om bewogen foto’s te voorkomen kun je beter een statief gebruiken. Statieven zijn in verschillende formaten en kwaliteiten te koop, al vanaf een paar eurotientjes. Je kunt ook kijken of je de ISO-waarde op je camera kunt vergroten, bijvoorbeeld naar 400 of zelfs 1600 ISO. Houd er wel rekening mee dat bij een hogere ISO-waarde je foto grover wordt opgebouwd.

Tegen de zon in
Wil je een foto nemen van een persoon die met zijn rug in de felle zon staat? Kijk dan eens of je de flitser kunt instellen op invulflits. Zo kun je voorkomen dat er een donkere schaduw valt over het gezicht dat je fotografeert.
   Keizerstraat 63, 1781GE Den Helder, Telefoon: 02 23 68 46 00  
KvK nr: 37072108
  Openingstijden
maandag 13.00 - 18.00u
dinsdag 09.30 - 18.00u
woensdag 09.30 - 18.00u
donderdag 09.30 - 18.00u
vrijdag 09.30 - 18.00u
zaterdag 09.30 - 17.00u
zondag Laatste zondag v.d. Maand Koopzondag
vandaag besteld!
morgen in huis!
Naast ons uitgebreide assortiment in de winkel kunt u ook terecht in onze webwinkel van Electroworld, Electroworld is Europa's grootste inkooporganisatie en daardoor kunnen wij zeer concurrerend leveren!

Natuurlijk staan wij u liever in de winkel te woord zodat wij dieper op uw individuele behoeftes kunnen ingaan.
Voor u overgaat tot aankoop zullen wij u dan ook beter
en persoonlijker kunnen adviseren.

U kunt op assortiment bladeren, maar u mag uiteraard ook contact met ons opnemen indien u vragen heeft.
Bekijk onze folder
U kunt ook terecht bij ons voor: wassen en drogen - alles voor in de keuken - persoonlijke verzorging